Κου Τσι Τούνελ

2017-11-29

Βρίσκονται 70 χμ βορειοδυτικά της Σαϊγκόν, κοντά στο λεγόμενο "Τρίγωνο του Σιδήρου", και ανοίχτηκαν από τους Βιετκόνγκ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ .Η περιοχή χρησίμευσε ως εφαλτήριο για την επίθεση στη Σαϊγκόν, τον έλεγχο των πρακτόρων και μέρος κρυψώνας των ομάδων δολιοφθοράς ,ενώ απέκτησε και τεράστια στρατηγική σημασία για το Εθνικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση του Νοτίου Βιετνάμ .

Το αρχικό μήκος των σηράγγων ήταν μεγαλύτερο από 250 χιλιόμετρα, σήμερα όμως μόνο τα εκατόν είκοσι διατηρούνται.Οι σήραγγες άρχισαν να κατασκευάζονται το 1948, έτσι ώστε οι Βιετμίνχ να μπορέσουν να κρυφτούν από τα γαλλικά αεροπλάνα και να μην γίνουν αντιληπτοί από τα σκουπίδια τους στο έδαφος. Κάθε χωριουδάκι έχτισε, στην κυριολεξία έσκαψε και δημιούργησε τις δικές του υπόγειες διαδρομές και έτσι μέχρι το 1965, υπήρχαν πάνω από διακόσια χιλιόμετρα συνδεδεμένων σηράγγων.
Τα συστήματα των σηράγγων είχαν μεγάλη σημασία για τους Βιετκόνγκ στην όλη αντίσταση απέναντι στις αμερικανικές δυνάμεις και βοήθησαν δεόντως στην τελική στρατιωτική επιτυχία.Θάλαμοι ύπνου,υποτυπώδη νοσοκομεία για την περίθαλψη των τραυματιών, κουζίνες και φρεάτια χτίστηκαν για να στεγάσουν,να τροφοδοτήσουν και να εξυπηρετήσουν τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των θαμώνων αγωνιστών .

Τα περισσότερα από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την δημιουργία και την συντήρηση των σηραγγών εκλάπησαν από αμερικανικές βάσεις ή αιχμάλωτους στρατιώτες. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, το NLF (Ε Μ Α) είχε δημιουργήσει μια σχετικά αυτάρκη κοινότητα που ήταν σε θέση να φιλοξενεί εκατοντάδες ανθρώπους για μεγάλο χρονικό διάστημα και το σπουδαιότερο να μην ανιχνεύεται από τις αμερικανικές στρατιωτικές περιπολίες.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν τον όρο "μαύρη ηχώ" για να περιγράψουν τις συνθήκες μέσα στις σήραγγες.Τις περισσότερες φορές, οι αντάρτες περνούσαν την ημέρα στις σήραγγες όπου εργάζονταν σε διάφορες αναγκαίες εκκρεμότητες ή ξεκουράζονταν και έβγαιναν μόνο τη νύχτα για να ρυθμίσουν τις λεπτομέρειες για τις προμήθειες, τις συγκομιδές στα χωράφια τους ή να αντιμετωπίσουν τον εχθρό σε άτακτες ξαφνικές μάχες. Για τους Βιετκόνγκ, η ζωή στις σήραγγες ήταν δύσκολη, διότι ο αέρας, το νερό και τα τρόφιμα ήταν λιγοστά και οι υπόγειες σήραγγες ήταν μολυσμένες με μυρμήγκια, δηλητηριώδεις σαρανταποδαρούσες, σκορπιούς, αράχνες και πολυποίκιλα ζωύφια.
Ακόμα οι μαχητές των τούνελ Cu Chi είχαν περιορισμένη γνώση των συστημάτων των σηράγγων. Οι περισσότεροι άνθρωποι ήξεραν μόνο για τις σήραγγες που έχτισαν ή αυτές μέσα στις οποίες κινούνταν και ζούσαν. Η άγνοια του υπόλοιπου δικτύου σήμαινε ότι αν για οποιονδήποτε λόγο ερωτούνταν βιαίως ή βασανίζονταν, δε θα μπορούσαν να δώσουν λεπτομέρειες από το σύνολο των σηράγγων, την πορεία τους ή τα συνολικά σχέδια για το υπόλοιπο του συγκεκριμένου κρησφύγετου.

Το όλο συγκρότημα των σηράγγων, σήμερα προστατεύεται από την κυβέρνηση του Βιετνάμ και μετατράπηκε σε Μνημείο του Πολέμου. Οι σήραγγες είναι ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο και οι επισκέπτες συνήθως ξεναγούνται στα ασφαλέστερα μέρη του συστήματος των σηράγγων. Μερικές σήραγγες έχουν γίνει μεγαλύτερες , ενώ χαμηλής ισχύος φώτα έχουν εγκατασταθεί σε αρκετά από αυτά για την ευχερέστερη προσπέλαση και δίοδο ,ενώ η μετακίνηση στις σήραγγες γίνεται σε σκυφτή θέση, μετακινώντας σε μερικά σημεία το κορμί με τα χέρια και τα γόνατα. Ακόμα υπάρχουν σε όλο το έυρως ομοιώματα απο τους Βιετκόνγκ ώστε να σας μεταφέρουν στην εποχή και να σας κάνουν κατανοητό τον τρόπο ζωής τον ανθρώπων αυτών καθώς και αναπαράσταση των παγίδων. Επίσης πέρα απο την ξενάγηση στα τούνελ θα δείτε βίντεο ,σίγουρα αρκετά διαφωτιστικό αφού ακούς για το πόλεμο του Βιετνάμ από μια μη-αμερικανική, βιετναμέζικη, προοπτική ,εργαλεία που χρησίμευαν για το σκάψιμο των σηράγγων, φωτογραφίες της εποχής και σχεδιαγράμματα κάτοψης του εδάφους και εγκαρσίων διατομών του υπεδάφους στα οποία παρουσιάζονται τα τρία και σε κάποια σημεία τέσσερα επίπεδα των τούνελ.

ΠΡΟΣΟΧΉ : οι εύσωμοι, οι ψηλοί, κι όσοι πάσχουν από άσθμα ή παρουσιάζουν κρίσεις πανικού κάτω από παρεμφερείς καταστάσεις απαγορεύεται να εισέλθουν .

Διαβάστε ακόμα top10SIF Βιετνάμ
Περισσότερες πληροφορίες στην ταξιδιωτική μου ιστορία "Βιετνάμ:Απ'το Βορρά μέχρι τον Νότο!!"
© 2017 Το ταξιδιωτικό blog travelSIF Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε