Αγία Σοφία

2017-11-30

Γνωστή και ως ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO . Από το 360 μέχρι το 1453 λειτουργούσε ως ορθόδοξος καθεδρικός ναός της πόλης, με εξαίρεση την περίοδο 1204-1261, κατά την οποία ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος, ενώ το 1934 μετατράπηκε σε μουσειακό χώρο.Στο σημείο όπου ανεγέρθηκε η Αγία Σοφία υπήρχε εκκλησία χτισμένη επί Κωνσταντίνου Α΄ και Κωνσταντίνου Β΄, η οποία όμως καταστράφηκε κατά τη Στάση του Νίκα (532 μ.Χ.).

Ανήκει στις κορυφαίες δημιουργίες της βυζαντινής ναοδομίας, πρωτοποριακού σχεδιασμού, και υπήρξε σύμβολο της πόλης, τόσο κατά τη βυζαντινή όσο και κατά την οθωμανική περίοδο. Το παρόν κτίσμα ανεγέρθηκε τον 6ο αιώνα, επί βασιλείας του Ιουστινιανού Α΄, από τους μηχανικούς Ανθέμιο από τις Τράλλεις (σημ. Αϊδίνιο) και Ισίδωρο από τη Μίλητο.Το οικοδόμημα ακολουθεί τον αρχιτεκτονικό ρυθμό της τρουλαίας βασιλικής και συνδυάζει στοιχεία της πρώιμης βυζαντινής ναοδομίας, σε πολύ μεγάλη κλίμακα. Αρχιτεκτονικές επιρροές της Αγίας Σοφίας εντοπίζονται σε αρκετούς μεταγενέστερους ορθόδοξους ναούς αλλά και σε οθωμανικά τζαμιά, όπως στο τέμενος του Σουλεϊμάν και στο Σουλταναχμέτ τζαμί. Εκτός από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της, η Αγία Σοφία ξεχωρίζει επίσης για τον πλούσιο εσωτερικό διάκοσμό της, που ωστόσο υπέστη σοβαρές καταστροφές κυρίως από τους Τούρκους κατακτητές κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας.

Ανοικτά: 01 Οκτώβρη - 15 Απρίλη, Τρίτη - Κυριακή 09:00 - 17:00, 15 Απρίλη - 01 Οκτώβρη Τρίτη - Κυριακή 09:00 - 19:0

Τιμή:25TL(Δωρεάν είσοδος για παιδιά 0-12 ετών)

Από την στάση του τράμ eminonu παίρνετε το τράμ (γραμμής Τ1Bağcılar) για την στάση Sultanahmet.

Μπορείτε να προμηθευτείτε το Museum Pass με 85TL και να έχετε πρόσβαση και εκπτώσεις, για 72 ώρες, σε διάφορους ιστορικούς και πολιτιστικούς χώρους χωρίς να περιμένετε στην ουρά. Το πάσο θα το βρείτε στα μουσεία Αγια Σοφιά, Παλάτι Τοπ Καπί, Μπλε Τζαμί, Τουρκικό & Ισλαμικό Μουσείο Τέχνης

Διαβάστε ακόμα top10SIF Kωνσταντινούπολη
Περισσότερες πληροφορίες στις ταξιδιωτικές ιστορίες μου:
Η δικιά μου Κωνσταντινούπολη!!
Κωνσταντινούπολη:3 μήνες μετά το πραξικόπημα!
© 2017 Το ταξιδιωτικό blog travelSIF Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!