ΛΟΝΔΙΝΟ

2017-11-30

Το Λονδίνο είναι η πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως και της Αγγλίας. Η προέλευση της λέξης παραμένει άγνωστη. Πολλές θεωρίες, που εμφανίστηκαν στο πέρασμα των χρόνων, θέλουν το Λονδίνο να προέρχεται από την ουαλική ή τη βρετανική (κελτική), περιστασιακά από την αγγλοσαξονική, ακόμα και από την εβραϊκή.Ο καθηγητή γλωσσολογίας Ρίτσαρντ Κόουτς (1998), διατύπωσε τη θεωρία ότι η πόλη έλαβε την ονομασία της από το προκελτικό Plowonida, που σημαίνει περίπου "ποτάμι πολύ ευρύ για διάβαση".

Τέλος το τοπικό νόμισμα είναι η Στερλίνα και η διαφορά ώρας με την Ελλάδα είναι 2 ώρες πίσω για το Λονδίνο.

Διατύπωσε επίσης την υπόθεση ότι ο ποταμός Τάμεσης είχε αυτό το όνομα και οι κάτοικοι του προσέθεσαν την κατάληξη -on ή -onjon. Το ινδοευρωπαϊκό P χάθηκε στα πρώιμα κελτικά και μέσω γλωσσολογικής αλλαγής, το όνομα από Plowonidonjon έγινε Lundonjon και στη συνέχεια μετατράπηκε σε Lundein ή Lundyn, για να εκλατινιστεί σε Londinium (μετά από την υποταγή της Βρετανίας στους Ρωμαίους το 43 μ.Χ.) και τελικά να γίνει αντιδάνειο από τους Αγγλοσάξονες ως Lundene.
Εκτείνεται εκατέρωθεν του ποταμού Τάμεση, όπου βρίσκεται και το λιμάνι του, ένα από τα μεγαλύτερα στη χώρα. Επί δύο χιλιετίες ήταν σημαντικός οικισμός. Η ιστορία του ανάγει την ίδρυσή του στους Ρωμαίους.Από την ίδρυσή του το Λονδίνο παραμένει πρωταγωνιστής σε σημαντικά κινήματα και φαινόμενα της παγκόσμιας ιστορίας, όπως η Βιομηχανική Επανάσταση και η Αναγέννηση της Γοτθικής Αρχιτεκτονικής.

Τέλος το τοπικό νόμισμα είναι η Στερλίνα και η διαφορά ώρας με την Ελλάδα είναι 2 ώρες πίσω για το Λονδίνο.

Ο πυρήνας της πόλης είναι η παλαιά πόλη του Λονδίνου, από την οποία σώζονται ακόμα περιορισμένα μεσαιωνικά κατάλοιπα. Τουλάχιστον από το 19ο αιώνα το όνομα "Λονδίνο" αναφέρεται σε ολόκληρη τη μητρόπολη γύρω από αυτό. Το μητροπολιτικό Λονδίνο περιλαμβάνει, πέρα από το Σίτι (City, κέντρο της πόλης), 32 διαμερίσματα, τα οποία αρχικά ήταν αυθύπαρκτες πόλεις, τελικά όμως συνενώθηκαν εξαιτίας της πολεοδομικής επέκτασης της βρετανικής πρωτεύουσας και ενσωματώθηκαν σε αυτήν.
Αποτελεί μεγάλο επιχειρηματικό, χρηματοοικονομικό και πολιτιστικό κέντρο. Εκεί εδρεύουν πλήθος εταιρειών, οργανισμών, καθώς και διαφόρων άλλων παγκόσμιων Ιδρυμάτων. Η επίδραση του Λονδίνου στην πολιτική, στην εκπαίδευση, στα ΜΜΕ, στη μόδα και στις τέχνες, συνετέλεσαν στο να θεωρείται ως σημαντική παγκόσμια πόλη. Στο Λονδίνο βρίσκονται τέσσερα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Το Ανάκτορο, το Αββαείο και ο ναός της Αγίας Μαργαρίτας στο Ουεστμίνστερ, ο Πύργος του Λονδίνου, ο ιστορικός οικισμός του Γκρίνουιτς και οι Βασιλικοί Βοτανικοί Κήποι του Κιου. Η πόλη είναι από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο.

Τέλος το τοπικό νόμισμα είναι η Στερλίνα και η διαφορά ώρας με την Ελλάδα είναι 2 ώρες πίσω για το Λονδίνο.

Η πολυμορφικότητα του πληθυσμού είναι εξαιρετικά μεγάλη, καθώς περιλαμβάνει ανθρώπους από όλες τις φυλές του κόσμου και συνεπώς τον καθιστά μία από τις μεγαλύτερες πολυπολιτισμικές κοινότητες παγκοσμίως. Περισσότερες από 300 γλώσσες ομιλούνται εντός της πόλης.

Το Λονδίνο έχει εύκρατο ωκεάνιο κλίμα, όπως και τα περισσότερα από τα Βρετανικά Νησιά. Αυτό σημαίνει ότι σπάνια παρατηρούνται πολύ χαμηλές ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες . Τα καλοκαίρια είναι δροσερά, με μέση μέγιστη θερμοκρασία τους 23 βαθμούς Κελσίου και με μέση χαμηλότερη τους 14, αν και αρκετές φορές μπορεί να ξεπεράσει τους 25. Οι χειμώνες είναι ψυχροί (από 0 ως 6 βαθμούς Κελσίου), αλλά σπάνια η θερμοκρασία πέφτει κάτω από μείον 2 βαθμούς. Την άνοιξη οι ημέρες είναι σχετικά ψυχρές και τα βράδια κρύα. Αρκετά έντονες είναι οι βροχοπτώσεις, που φτάνουν τα 583,6 χιλιοστά κάθε χρόνο. Χιονοπτώσεις παρατηρούνται συχνά, αλλά δεν κρατούν μεγάλα διαστήματα.

Τέλος το τοπικό νόμισμα είναι η Στερλίνα και η διαφορά ώρας με την Ελλάδα είναι 2 ώρες πίσω για το Λονδίνο.

Διαβάστε ακόμα Top10SIF Λονδίνο

Περισσότερες πληροφορίες στην ταξιδιωτική ιστορία μου "[Hλιόλουστο]Λονδίνο τον Απρίλιο!!! και Φωτο-ιστορια Εδιμβουργο-Λονδινο"

© 2017 Το ταξιδιωτικό blog travelSIF Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!