Οικουμενικό Πατριαρχείο

2017-11-30

Είναι η ονομασία της Αρχιεπισκοπής Κων/πόλεως και Νέας Ρώμης. Ιδρύθηκε απο τον Απόστολο Ανδρέα.Η Β' Οικουμενική Σύνοδος αναγνώρισε την έδρα της Κων/πόλεως ως Πατριαρχείο, ενώ η Δ' Οικ. Σύνοδος την κατέστησε πρωτόθρονη εκκλησία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.Με την τραγική παράδοση της Πόλης στους Οθωμανούς το 1453, ο Μωάμεθ ο Πορθητής με μια κίνηση μεγάλης πολιτικής σημασίας, τοποθετεί τον φανατικό ανθενωτικό μοναχό Γεννάδιο Σχολάριο, στον Πατριαρχικό θωκό.Η Ορθόδοξη Εκκλήσια και η Πύλη συμμαχούν ενάντια στην Καθολική Ευρώπη.Ο Μωάμεθ παραχώρησε στον Πατριάρχη ολα τα προνόμια που είχαν οι Αυτοκράτορες.Ο Πατριάρχης αναγνώριστηκε ως Εθνάρχης του ελληνορθόδοξου έθνους, ανεξαρτήτως γλώσσας και καταγωγής.Μεγάλη σημασία είχε και η απαλλαγή που δόθηκε στους χριστιανούς της Πόλης απο τον διαβόητο ''Φόρο των Παιδιών'', γνωστό ως παιδομάζωμα.

Το Οικ. Πατριαρχείο εγκαταστάθηκε στο Φανάρι το 1600. Στην μεσαιωνική ελληνική Φανάριον (σημαίνει Φάρος). Στο Βυζάντιο η περιοχή λεγόταν Πέτριον και εδω υπήρχε ο μεγαλύτερος φάρος του Κεράτιου.Τα προνόμια που δόθηκαν απο τον Μωάμεθ διατηρήθηκαν απο ολους τους σουλτάνους μέχρι το 1821.Τοτε ο Οικ. Πατριάρχης Γρηγόριος Ε' αναθεμάτισε και αφόρισε τους επαναστάτες. Παρα την ενέργεια αυτη, την ημέρα του Πάσχα του 1821 απαγχονίστηκε στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου, η οποια απο τοτε παραμένει σφραγισμένη.Φανατικοί οθωμανοί άρχισαν μια τρομερή σφαγή. Λεηλάτησαν και πυρπόλησαν ολα τα αρχοντικά του Φαναριού. Το Φανάρι ερήμωσε αλλά διατήρησε καποιο κύρος, που οφείλεται στην παρουσία του Πατριαρχείου και των φημισμένων σχολείων. Τελικα κατήντησε μια μικροαστική γειτονιά.Σήμερα οι περισσότεροι ξένοι που έρχονται στο Φανάρι είναι Έλληνες, Ρώσοι και άλλοι Ορθόδοξοι.Το Πατριαρχείο είναι στριμωγμένο σε ένα στενάκι, ανάμεσα σε τείχη. Πισω απο το τείχος κρύβεται η μονή του Αγίου Γεωργίου, ενα μεγάλο ξύλινο κονάκι και κάποια πέτρινα κτίσματα.Όσον αφορά την στάση των Τούρκων έναντι του Πατριαρχείου, αρκεί μόνο να δει κανείς το όνομα που διάλεξαν για τον δρόμο που περνά μπροστά απο το Πατριαρχείο.Μεχρι πριν λιγα χρόνια λεγόταν Sadrazam Ali Pasa, το όνομα του Βεζίρη που διέταξε τον αποκεφαλισμό του Γρηγορίου Ε' αλλά πρόσφατα ο δρόμος μετονομάσθηκε σε Sadik Ahmet (Σαδίκ Αχμέτ), προς τιμήν του μουσουλμάνου (Έλληνα υπήκοου), πρώην βουλευτη της μειονότητας στην Κομοτηνή, ο οποίος σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα.

Μπορείτε να φτάσετε εκεί με:
Ταξί κόστος περίπου 4 ευρω
Περπατώντας δίπλα Κεράτιο ,ξεκινόντας απο την Γέφυρα του Γαλατα και αφού περάσετε την γέφυρα Ατατούρκ, την πύλη Cibalikapi και την πύλη Ayakapi, σε μικρη αποσταση στρίβετε αριστερά στο στενό.
Λεωφορείο απο την Eminönü

Περισσότερες πληροφορίες στις ταξιδιωτικές ιστορίες μου:
Η δικιά μου Κωνσταντινούπολη!!
Κωνσταντινούπολη:3 μήνες μετά το πραξικόπημα!
© 2017 Το ταξιδιωτικό blog travelSIF Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε